Tuesday, May 14, 2013

South Carolina Subcommittee Report on Proposed Amends Relating to Compounding


TO: Senate Medical Affairs Committee
Interested Parties
FROM: Harvey S. Peeler, Jr., Chairman
DATE: May 9, 2013
_________________________________________________________________________________________
The Senate Medical Affairs Committee will meet on Thursday, May 16, 2013 at 9:00 a.m. in Room #308 of the Gressette Building. Please make every effort to attend. If you have any questions or need more information, please call Martha Casto or Julie Price at 212-6430.
STATEWIDE APPOINTMENT
Mr. David M. Banks (Simpsonville)
South Carolina Board of Pharmacy
Mr. Terry A. Blackmon (New Zion)
South Carolina Board of Pharmacy
Mr. Marvin Hyatt, Sr. (Rock Hill)
South Carolina Board of Pharmacy
Mr. Spencer A. Morris (Georgetown)
South Carolina Board of Pharmacy
Ms. Tanya Wilson (Columbia)
State Board of Examiners in Speech-Language Pathology and Audiology
GENERAL BILLS
S. 35 -- Senator Campsen: A BILL TO AMEND CHAPTER 131, TITLE 44 OF THE 1976 CODE, TO ENACT THE "HEALTHCARE SHARING MINISTRIES FREEDOM TO SHARE ACT" BY ADDING SECTION 44-131-10 TO PROVIDE THAT A HEALTHCARE SHARING MINISTRY IS A FAITH-BASED, NONPROFIT, TAX-EXEMPT ORGANIZATION THAT ESTABLISHES CRITERIA AND PROCEDURES TO FACILITATE MATCHING PARTICIPANTS HAVING FINANCIAL OR MEDICAL NEEDS WITH OTHER PARTICIPANTS WHO ARE ABLE TO ASSIST IN MEETING THOSE NEEDS OR THAT HELPS PROVIDE FOR THE FINANCIAL OR MEDICAL NEEDS OF A PARTICIPANT THROUGH CONTRIBUTIONS OF ANOTHER PARTICIPANT AND TO FURTHER PROVIDE THAT SUCH A HEALTHCARE SHARING MINISTRY IS NOT ENGAGING IN THE BUSINESS OF INSURANCE
Subcommittee members: Cleary(Ch.), Hutto, Ford, Bright and Davis
Subcommittee Report: Favorable as amended
H. 3161 -- Reps. Spires and Toole: A BILL TO AMEND SECTION 40-43-30, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, RELATING TO DEFINITIONS IN THE SOUTH CAROLINA PHARMACY PRACTICE ACT, SO AS TO DEFINE ADDITIONAL TERMS; TO AMEND SECTION 40-43-86, RELATING TO COMPOUNDING PHARMACIES, SO AS TO REVISE MINIMUM GOOD COMPOUNDING PRACTICES, TO PROVIDE A PHARMACIST MUST PERFORM A FINAL CHECK ON A PRODUCT COMPOUNDED BY A PHARMACY TECHNICIAN, TO MODIFY REQUIREMENTS FOR AN AREA USED FOR COMPOUNDING IN A PHARMACY, TO PROVIDE PHARMACISTS SHALL ENSURE CERTAIN EXPECTED FEATURES OF INGREDIENTS USED IN A FORMULATION, TO PROVIDE A MEANS FOR DETERMINING THE MAXIMUM BEYOND-USE DATE OF AN EXCESS AMOUNT OF A SPECIFIC COMPOUND IN CERTAIN CIRCUMSTANCES, TO REQUIRE CERTAIN WRITTEN POLICIES AND PROCEDURES APPLICABLE TO A COMPOUNDING AREA, AND TO PROVIDE THAT MATERIAL DATA SAFETY MUST BE READILY ACCESSIBLE TO PHARMACY PERSONNEL WHO WORK WITH DRUG SUBSTANCES OR BULK CHEMICALS, AND TO DELETE OBSOLETE LANGUAGE; AND TO AMEND SECTION 40-43-88, RELATING TO THE HANDLING OF STERILE PRODUCTS BY PHARMACIES, SO AS TO REVISE ASSOCIATED STANDARDS AND TO BROADEN THE APPLICATION OF THESE STANDARDS TO INCLUDE OTHER FACILITIES PERMITTED BY THE BOARD, AMONG OTHER THINGS.
Subcommittee members: Cleary(Ch.), Hutto and Davis
Subcommittee Report: Favorable Report
REGULATIONRegulation # 4210 Department of Health and Environmental Control
                                Licensed Midwives
Subcommittee members: Cleary(Ch.), Hutto and Davis
Subcommittee Report: Approved

Last Updated: Monday, May 13, 2013 at 3:53 P.M.

No comments: